Stop nezdravému slazení
Klasický bílý cukr upadl v nemilost zdravého stravování. Nadšenci tohoto typu stravování jej označují za první věc, kterou je třeba nahradit přírodními (a tedy zdravými) sladidly. Proč je tak škodlivý a čím ho můžeme nahradit?
Za vše může především snaha obchodníků distribuovat co nejchutnější jídla, což se ale děje na úkor zdraví. Bílý cukr je dnes nacpaný i tam, kde bychom ho nečekali – v pečivu, potravinových doplňcích, nápojích, které se zpravidla tváří, že jsou čistě přírodní… Zkrátka oproti minulosti, kdy se sladilo ovocem, případně medem, se rozhostil tento zlozvyk, který ruku v ruce jde s obezitou. Mimoto ale způsobuje mnoho dalších onemocnění, mezi těmi nejzávažnějšími jsou:
- Vysoký krevní tlak
- Poškození lipidů v těle (rychlejší proces stárnutí)
- Zvýšení hladiny triglyceridů
- Cukrovka (v kombinaci s inzulinovou resistencí)
Mezi zdravé a čistě přírodní náhražky cukru patří například tato sladidla:
- Med
Již naše babičky věděli, jak cenný vlastně je. Obsahuje acetylcholin, což je látka, která oproti běžnému bílému cukru krevní tlak snižuje, dále usnadňuje vykašlávání, léčí poruchy krevního oběhu, trávicího ústrojí a je zkrátka velmi vhodnou alternativou
- Stévie
Tropická rostlina, jejíž sladivost je až 300krát větší než u cukru. Velkou výhodou je, že neobsahuje žádné kalorie a má pozitivní účinky na vysoký tlak. Studie uvádí, že zlepšuje trávení, snižuje únavu a působí protizánětlivě.
Jiným názvem také březový cukr, získává se z březové kůry, ale částečně s vyskytuje také například ve švestkách, malinách nebo kukuřici. Sladivostí se hravě vyrovná bílému cukru, kalorií ale obsahuje až o 40 % méně. Navíc neškodí zubům a je vhodný pro diabetiky.
- Kokosový cukr
Vyniká nízkým glykemickým indexem a naopak vysokým obsahem vitamínů (hlavně skupiny B) a minerálů (železo, zinek, vápník, fosfor). Podporuje imunitní systém a hravě pomáhá celému organismu.
- Javorový sirup
Dříve jsme jej znali hlavně z amerických filmů, kde si s nimi postavy bohatě zalívali lívance. My jsme přitom pořádně nevěděli, o co se vlastně jedná. Nyní je ale naštěstí vše jinak, takže si i my můžeme dopřát sladké a zdravé chuti tohoto sladidla. Obsahuje kyselinu listovou, vitamíny A, D a B, vápník, hořčík, draslík, zinek a železo.
Zde uvedený výčet alternativ je samozřejmě velmi stručný – přírodních náhražek dnes již na trhu najdeme desítky. Jmenujme tedy alespoň výčtem některé další: datlový sirup, erythritol, třtinová melasa, banánové pyré, yacon sirup, rýžový či kukuřičný sirup.